NATURFRISK

Telefon +45 65332111   /   LINKS:  ØRBÆK BRYGGERI

DANSK

ENGLISH

GERMAN

HISTORIE

ØRBÆK BRYGGERI & NATURFRISK

 

Ørbæk Bryggeri blev grundlagt i 1906 af familien Madsen i Ørbæk, i hvis ejerskab det var i tre generationer. Bryggeriet blev bygget som et malt- og hvidtølsbryggeri i hhv. 1906 og 1914. På Fyn blev bryggeriet specielt kendt for dets stakitøl, som blev fremstillet af røgmalt fra bryggeriets eget malteri.

 

Stakitøl var en overgæret, mørk øl, der havde en røget smag. Øllet blev leveret i femliters flasker, som blev anbragt i tremmekurve af træ – deraf navnet stakitøl.  I slutningen af 70’erne solgte familien Madsen Ørbæk Bryggeri. I årene indtil 1994 havde bryggeriet skiftende ejere. Ejerskiftene skyldtes den stigende konkurrence på øl og sodavand fra større bryggerier, og i starten af 90'erne blev den daværende ejer nødt til at lukke.

 

Vi, Niels og Nicolai Rømer, overtog Ørbæk Bryggeri i 1996. Bryggeriet var intakt; i de smukke, gamle bygninger var der bryghus, tappekolonne og meget andet. Efter en del renovering af maskinpark og bygninger tog vi atter bryggeriet i brug. Af respekt for bryggeriets historie og sjæl står det gamle brygudstyr og malteri stadig uberørt, og det giver et historisk vingesus, som er med til at fastholde os i en traditionsrig og kvalitetsfokuseret produktion.

UDVIDELSE AF ØRBÆK BRYGGERI

2005

 

Vi startede med at producere økologiske sodavand og juicer på bryggeriet under navnet NaturFrisk i 1997.

 

I 2001 følte vi, at tiden var moden til at genoptage ølproduktionen på Ørbæk Bryggeri – som en økologisk ølproduktion. Vores første bryg var på gaden i 2002, og vores Brown Ale vandt guldmedalje samme år.

 

Den ældste del af vores bryggeri har en brygkapacitet på 20 hl pr. bryg, og i årene fra 2002 til 2005 var den årlige brygkapacitet på cirka 2000 hl.

 

2005 var et skelsættende år, da vi indviede en ny tilbygning med mere tidssvarende brygudstyr. Denne del af bryggeriet har en brygkapacitet på 60 hl pr. bryg, og på trods af bygningens moderne arkitektur harmonerer den fint med den gamle del af bryggeriet. På den måde har vi efter udsagn fra såvel medarbejdere som besøgende bevaret de smukke rammer for Ørbæk Bryggeri.

 

Med udvidelsen kan vi nu følge med den stigende efterspørgsel på vores produkter. Vi ser i dag frem til mange udfordrende år på et dansk marked, hvor stadig flere micro-bryggerier er med til at skærpe konkurrencen og interessen for dansk kvalitetsbryg.

 

Vi har også et ønske om, at Ørbæk Bryggeri skal være kendt som et nyskabende bryggeri, og derfor udvikler vi konstant nye øltyper.

På den måde håber vi at kunne udbrede kendskabet både til de mange smagsvarianter af øl og til ølbrygningens håndværksmæssige traditioner.

 

Vores produkter kan findes på udvalgte caféer og restauranter.

VORES IDEOLOGI

ØKOLOGISK  PRODUKTION

 

Du spørger måske dig selv, hvorfor vi brygger og producerer økologisk? Svaret er ganske enkelt:

Vi mener, at der for vores børns og efterkommeres skyld er al mulig grund til at tænke og handle økologisk for at bevare balancen i naturen.

 

Vores overordnede bevæggrund er vores overbevisning om, at det, vi putter i munden, skal være af den bedste kvalitet. Det skal ikke være fyldt med pesticider og andre kemiske stoffer. Disse stoffer skader nemlig såvel mennesker som natur – og vi vil ikke anvende råvarer, som måske er dyrket på bekostning af rene søer, åer og have, rent drikkevand og menneskers velvære.

 

Vi ønsker den bedste kvalitet. Vi brygger og producerer ud fra den overbevisning, at den bedste smag fås ved at benytte de bedste råvarer - og de er økologiske! Kvaliteten af vores produkter er sikret ved, at de er fremstillet af økologiske råvarer, som er under løbende kontrol af Det Danske Fødevareministerium samt udenlandske kontrolinstanser. Disse råvarer er blandt andet byg, spelt, humle og frugter/juice.  På den måde sikrer vi os, at vi kun anvender råvarer, som er dyrket i samklang med naturen uden brug af kemikalier, pesticider, kunstgødning, GMO med videre.

 

Læs mere om fødevarekontrol af økologiske produkter på www.oekologi.dk

BUTIK

ØRBÆK BRYGGERI

 

Vi har etableret en butik i forbindelse med seneste ombygning på bryggeriet, og det er nu muligt, at købe øl og vand på vores adresse: Assensvej 38, 5853 Ørbæk.

 

ÅBNINGSTIDER:

 

Mandag - torsdag

9.00 - 15.00

 

Fredag, weekend og helligdage   LUKKET

 

RUNDVISNING / BESØGSRUM

BESØG ØRBÆK BRYGGERI

 

Vi har etableret et besøgsrum, som også fungerer som undervisningslokale i forbindelse med Diplombrygger uddannelsen. Det er her muligt, at evt. smage vores gode øl og sodavand i hyggelige omgivelser. Under rundvisningen vil vi guide besøgende rundt gennem den gamle del af bryggeriet over i den helt nye og renoverede del. Vi bestræber os på, at vise ølbrygnings processen fra malt til færdig øl på flaske. Der vil selvfølgelig være enkelte smagsprøver på vores produkter.

Rundvisning på Ørbæk Bryggeri

rundvisning(at)oerbaek-bryggeri.nu